UMBRA ȘI MECANISMUL OGLINZII
Fiecare ființă umană este compusă dintr-o multitudine de aspecte (sub-personalități sau sine sau voci interioare) și trăsăturile noastre mentale depind de care dintre aceste aspecte noi am decis să întruchipam și care nu.
Această alegere se face mai ales inconștient, la un nivel pre-logic (adică, înainte de a se dezvolta gândirea logică-rațională) și, în general, în primi 3-6 ani de viață. Dincolo de ceea ce ne manifestam sau nu, este bine să se clarificam faptul că in noi sunt TOATE stările psihice posibile prezente în fiecare altă ființă umană (de la furie la compasiune, de la homosexualitate la moralism) și că pentru fiecare dintre aceste stari exista o anumita sub-personalitate.
Nu este posibil sa gasim in afara ceva care nu este în noi, pentru că pur și simplu in noi există tot! Diferența dintre ființele umane sta pur și simplu în aspectele in care au fost exprimate și în amploarea in care acestea au fost exprimate.”Nu există nicio calitate care o pot recunoaște în exterior care sa nu existe de asemenea, în mine, pe cat de minunata sau de oribila poate sa-mi para! “
În interiorul unui grup mare și divers se gasesc toate diferitele aspecte ale ” fiintei TOTALE”(exista persoana rațională și aceea mai mult emoționala, există rebelul și persoana de încredere, și așa mai departe).
Interacționând cu alții ne permitem să devenim conștienți de partile pe care le-am negat (așa-numita “Umbra”, în definiția lui Carl Jung) se recompune – la fel ca un puzzle – si formeaza totalitatea noastra.
De aceea oamenii care ne deranjeaza sunt valoroase atat de mult cat și cele pe care le admiram! Asa cum noi toți suntem compusi din punct de vedere fizic cu aceleași organe și ceea ce ne diferentiaza este doar expresia lor în calitate și cantitate (o structura musculara poate fi mai mult sau mai puțin dezvoltata iar acest lucru creează diferitele forme ale corpului, o activitate diferită ale glandei endocrine generează un metabolism diferit, etc …), in acelasi fel fiecare individ este compus psihic din aceleasi atribute presente în toti ceilalti și este doar cea mai mare sau mai mică expresivitate a diferitelor calități psihice care generează personalități diferite.
În noi coexistă, chiar daca într-o stare latentă, capacitatea de a genera miracolele cele mai extraordinare dar si capacitatea de a efectua cele mai atroce crime. Nu există nici o atitudine pe care o putem vedea in exterior care sa nu existe în noi!
NB Știu că sunt repetitive, dar repet acest punct deoarece ar putea fi un element cheie pentru viata ta!
Negativ refuzăm să ne identificăm cu acele aspecte pe care noi credem ca pentru noi sunt prea urâte și nedemne și în mod pozitiv ne identificăm cu acele aspecte pe care le considerăm, pentru noi, prea frumoase și marete.
Tot ceea ce am renegat apoi generează un răspuns emoțional în momentul în care-l întâlnim în celalalt: cu cat mai mare este reacția pe care am respins-o în inconștient, inferioara sau superioara oricum este ea, acea determinată specificitate de a fi.
In Inconstientul Inferior (Subconstiinta) se afla calitatile îndepărtate, pe care le considerăm negative, față de care noi simțim dispreț și repulsie când le recunoaștem in afara noastra.
Evident că le judecam pentru că noi credem că nu le posedăm (am putea spune, de ex.: “Eu nu sunt așa de rău!” – “Eu nu sunt un mincinos!” – Etc …).
In Inconstientul Superior (Supraconstiinta) locuiesc calitatile îndepărtate considerate pozitive, pe care le întâlni în ceilalti care determina in noi atracție și admirație, dar pe care nu stim că le posedam (de exemplu, am putea spune.: “Eu nu sunt talentat. Nu sunt atât de iubitor! ” – “Eu nu sunt” atât de înțelept “! – “Eu nu sunt atât de rabdator!” – Etc …).
În cazul în care calitatea renegata este considerata negativa proiectam asupra persoanei sau evenimentului care ni se va intoarce: iritație, deranj, intoleranta, dezgust, furie sau ura.
În cazul în care calitatea renegata este considerata pozitiva proiectam asupra persoanei sau evenimentului care ne-o va retrimite: simpatie, atracție, respect, admirație, adorare și iubire.
Componentele interioare renegate, pozitive sau negative indiferent ce sunt, continuă să lucreaze în noi și să producă efectele pentru a ne atrage atenția. Deoarece am decis să nu-l ascultam în mod direct, energia din ele se mișca si le percepem ca și cum vin din exterior! Un pic ca atunci cand aruncam cu pietricele intr-un perete și când sar inapoi si ne lovesc spunem: ” Incetati va rog sa aruncati cu pietre in mine!? “. Mecanismul se numeste “negatie-reprimare-proiecție”.
Este esențial sa înțelegem modul în care psihicul nostru este structurat, sa recunoastem proiecțiile noastre și în cele din urmă sa începe să reintegram UMBRA! Iti subliniez faptul că, odată ce am recunoscut că posedăm un anumit atribut psihic nu înseamnă că ar trebui să-l demonstram.
În noi toți există un potențial ucigaș, precum și o persoană violentă; faptul de a recunoaste nu înseamnă că vom lua viața cuiva sau ca vom aplica violența împotriva altora, dimpotriva… putem evita sa explodam in mod incontrolat intr-o zi și să evitam sa facem rău noi înșine celor din jurul nostru. Înainte de a judeca pe cineva așa cum este, amintiți-vă întotdeauna că persoana aceea ai putea fi chiar tu! O imagine îndepărtata de noi, a zonelor de umbra, localizate pe oul lui Roberto Assagioli. Cu toții avem nevoie de a ne oglindi în alții ca să recunoastem abilitățile latente, talentele noastre neexplorate si defectele noastre eliminate, altfel nu am putea descoperi totalitatea noastra!
Putem reflecta asupra faptului că, în cazul în care acestea nu au existat, oglinzile nici nu ar recunoaste fața noastră: pentru a ne observa, prin urmare, avem nevoie de punctele de vedere exterioare! Cu cat relațiile noastre sunt mai intime cu atat mecanismul oglinzi este mai activ, deoarece părțile pe care le vedem în oglindă ne rezoneaza mai puternic.
Multe cupluri creează o relație între două personalități care, nefiind nici conștienti, nici autoresponsabili, mai devreme sau mai târziu vor tinde în mod inevitabil, sa se ciocneasca și sa proiecteze vina unul pe celălalt, fara sa înțeleaga că-si fac pur si simplu de oglindă!
Mecanismul oglinzi este activat atunci când am reprimat un aspect al sufletului nostru și in mod simplu gandim ca nu ne aparține, și chiar și atunci când exprimăm noi insine anumite caracteristici și nu ne dam seama.
Primul caz este foarte evident în barbatul macho sau în individul moralist care dispretuieste homosexualul; practic doar încearcă sa exorcizeze acea parte a homosexualității latente care la nivel biologic există în toți oamenii (în mod evident, persoana homosexuală pe care o disprețuieste moralistul, care, la rândul său, nu este nimic mai mult decât un aspect renegat de sine).
Al doilea caz este cel al persoanei sâcâitoare și vorbărețe care nu-i suporta pe cei care discută cu ea, sau Primadona care nu suporta când alții ies in evidenta. Cel mai adesea coexista ambele aspecte: Frecvent ceea ce ne deranjează ne trimite la un aspect reprimat din noi și în același timp, sublinieaza o atitudine la care acționăm fără a fi prea conștienti. Cei care cunosc aceste mecanisme pot lua decizia de a ieși din aceste tipare reactive inconștiente și să trăiască la un nivel mai ridicat de conștientizare! Soluția constă în procesul de inversie de proiecție.
Intrebarea care sa ti-o pui este: “Cum pot schimba direcția proiecției mele? “.
Atunci când judecăm sau invinuim pe cineva, putem fi siguri că jocul umbrei este in act și că dam vina pe exterior pe ceva ce ne aparține, altfel vom lua doar act dar fără să fim atinsi emoțional. În cazul în care dorim să stabilim adevărul din spatele aparențelor, trebuie să ne întoarcem declarațiile noastre:
– “Lumea mă respinge” “O parte din mine isi doreste să-i respingă pe alții” – “Nu suport nedreptatea!” “O parte din mine vrea să fie nedreaptă! ”
– “Eu urăsc oamenii falsi!” “O parte din mine vrea să fie fals!”
– “Nu-i suport pe cei care trădează” “O parte din mine vrea să trădeze. ”
Prin inversarea direcției de proiectare vom recupera acele părți din noi înșine pe care le-am exclus.
Mecanismul este valabil, de asemenea, pentru Umbra pozitiva, adică pentru acele aspecte de lumină care nu le recunoastem în noi.
“Pentru cei care nu sunt familiarizați cu proiectarea acestui mecanism initial pare derutant si uneori ridicol, deoarece implică ideea că aceste trăsături care ne deranjeaza la altii ar trebui să fie recunoscute ca fiind aspecte ale noastre. Această idee de obicei întalneste opoziția dură și plină de resentimente. Cu toate acestea, Freud a subliniat, negarea violentă este semnul proiecție. “
“Înstrăinarea anumitor aspecte ale sinelui duce la două consecințe principale. În primul rând, nu mai simtim că aceste aspecte ne afecteaza, deci nu le putem folosi, transforma, satisface: domeniul nostru de aplicare este atât de drastic redus și frustrat.
În al doilea rând, aceste probleme par să aparțină mediului – având proiectat energia noastra în afara, ea se intoarce înapoi la noi ca un bumerang. Deoarece am pierdut-o în noi “vedem” in mediul înconjurător, de unde ea ne amenință existența noastră. “
” Criticile noastre cele mai aprigi faţă de ceilalţi sunt doar pagini respinse de autobiografie.”
“Atunci când o persoană proiectează calitățile pozitive și stima de sine pe o alta persoana este ca și cum a abandonat unele dintre bunurile sale și le vede în altul. “
Din: “Spectrul constiintei”, de Ken Wilber
Lo spettro della coscienza in limba italiana
Citeste si:
Cei patru pasi ai umbrei
„Eu şi umbra mea“
Gabriela Guita
Spune-ti parerea in comentarii mai jos!